Doe mee: doneer een geit in Gorkha

SoGoodToWear heeft haar crowdfundingactie afgerond maar we staan nog altijd open voor ondersteuning. Wil je meedoen stuur dan een mail naar info@sogoodtowear.com en we sturen je de informatie toe.

Een heel nieuwe geiten industrie voor de aardbevingsslachtoffers in Nepal

Doe mee. Doneer een geit voor Nepal. In december en januari brachten meer dan driehonderd mensen samen 50.000 euro bijeen om een geitenindustrie te beginnen in Gorkha. Deze Nepalese provincie werd in 2015 door een zware aardbeving getroffen. Een geit kost 100 euro. Je kunt ook een geit kopen met anderen. Je krijgt hiermee een aantrekkelijke korting op al onze producten en je wordt desgewenst lid van de coöperatie SoGoodToWear en mede-eigenaar van de kudde. Alle kleinere giften zijn natuurlijk ook welkom.

Wat doen we met het geld?

Cashmere geiten hebben in de winter een dikke, isolerende ondervacht. In de lente kun je die kammen en er draad van spinnen. Wij willen met deze actie de cashmere industrie op gang brengen in Nepal. Kleinschalig geitenhoeden door families, met respect voor dier en natuur, handmatig kammen, spinnen, verven met natuurlijke materialen en het verwerken tot slow fashion items, die een leven lang meegaan.

De wol wordt gebruikt voor het kledingmerk SoGoodToWear. Sogoodtowear maakt luxe basics van 100% diervriendelijke, fairtrade cashmere kleding die wordt verkocht in Europa. De winst daarvan gaat terug naar Nepal om de kudde nog verder uit te breiden en de leefomstandigheden van de werkers te verbeteren.

Het project levert structurele werkgelegenheid op, juist in de afgelegen gebieden in Nepal, waar nauwelijks werk te vinden is. Het is geen eenmalige noodhulp. We bouwen op een duurzame manier samen met de Nepalezen, een hoogwaardige industrie op en zorgen voor werkgelegenheid die er over twintig jaar nog is.

Sogoodtowear krijgt de vorm van een internationale coöperatie, eigendom van iedereen die er werkt en in heeft geïnvesteerd.

Een cashmere geit kost 100 euro. Daarnaast hebben we geld nodig voor herdershonden, geitenonderkomens, (diervriendelijke) bescherming tegen roofdieren, spinne-wielen om de wol tot draad te verwerken, een community-ruimte waar gesponnen kan worden en scholing op het gebied van dierenwelzijn, duurzaam geitenhoeden, spinnen, verven etc.

Ons doelbedrag is 50.000 euro. Dat is het minimale bedrag. Ons streefbedrag is 100.000 daarmee kunnen we het project op een wat grotere schaal beginnen.

Wat is onze aanpak?

We kopen cashmere geiten in Tibet die we naar het aardbevingsgebied van Gorkha, Nepal vervoeren. Vanuit Italië importeren we een heel bijzonder ras cashmere bokken die voor de voorplanting gaan zorgen.

Van het bedrag dat we binnenhalen laten we ook een gemeenschapsruimte bouwen in het dorp Ghunchok waar de Nepalese coöperatie-leden de centrale kudde zullen beheren. In die gemeenschapsruimte komen spinnenwielen te staan en krijgen de vrouwen een training in het spinnen en verven van de wol.

De kudde verdubbelt zich ieder jaar en na een jaar of acht hebben we al meer dan 10.000 geiten. Die worden steeds in kleine kuddes van 10 a 20 geiten ondergebracht bij families in de regio. De wol wordt naar Kathmandu gebracht waar het wordt verwerkt tot de basics van SoGoodToWear en andere merken die met diervriendelijke cashmere willen werken. Dit zorgt ervoor dat de Nepalezen blijvend werk en inkomen hebben.

Door je gift kun je lid worden van de coöperatie. Je kunt dan precies zien waar je geld is gebleven en blijven meepraten over het project. Je kunt één of meer geiten kopen. Je mag ook samen met (maximaal 5) anderen een gewit kopen. Iedereen krijgt 20% korting in de webshop.

Met een bijdrage van minimaal 100 euro help je ons aan een geit en krijg jij een aandeel in de cooperatie. Je ontvangt een certificaat en wordt mede-eigenaar van de coöperatie. We keren geen winst uit, maar als je wilt kun je meepraten over belangrijke beslissingen. Als cooperatie-lid krijg je 20% korting op alle producten van SoGoodToWear in de webshop. (link)

Je kunt één of meer geiten kopen. Je kunt ook een certificaat samen met anderen kopen (maximaal 5 mensen). Die hebben dan alle vijf recht op 20% korting in de webshop.

Geiten in Chianti waar de stamvaders voor onze kudde vandaan komen